Elk jaar kom ik in oktober of begin november met mijn voorlopige wintervoorspelling. Ik ga uit van een zware winter met vaak overlast en te koud.

Eind november of op 1 december kom ik met mijn definitieve wintervoorspelling, op 1 december begint de meteorologische winter.

Zware winter
Ik ga uit van een zware winter die over het geheel genomen te koud wordt, mogelijk meer dan een graad afwijking van normaal. Onder een zware winter versta ik niet alleen de kou, maar ook de overlast die vaak zal voorkomen. Het zal overlast zijn door winterweer, ijzel, sneeuw en vorst. Ook stormweer en (veel) regen zullen voorkomen. Kortom een winter van extremen met regionaal soms grote verschillen. De wintermaanden zullen ook nog een paar (kortere) perioden met stabiel of stabieler weer afleveren.

Start in december
De winter zal in december al van start gaan. In december ook sneeuw. Januari kan wel eens kwakkelend verlopen. Maar koning Winter zal ook in januari aanwezig zijn. Als het verloop van januari kwakkelend is zal februari voor fikse winterkou zorgen. De maanden januari en februari kunnen wat dat betreft ook gemakkelijk wisselen van weerbeeld.

Opvallend:
We komen deze winter op schaatsen en voor een langere periode dan twee of drie dagen. En mogelijk ook meer dan een periode. Ik sluit niet uit dat wij deze winter plaatselijk wel eens in de buurt van de -20 graden gaan uitkomen als laagst gemeten temperatuur. Vaker dan 1 keer een sneeuwdek, dus een witte wereld. De totale neerslag in deze winter zal normaal of meer dan normaal zijn. Ook hier geldt dat het regionaal verschillend kan uitpakken.

© Piet Paulusma Bron https://www.pietsweer.nl/piets-blog/2018/wintervoorspelling-2018-2019/

 

15 november 2018
Tot zover was het te warm en te droog, wel een paar buitjes, maar nog steeds te weinig om het tekort aan te vullen.
Verwachting vanaf nu, nog steeds droog maar kouder met mogelijk nachtvorst.

 

21 november 2018
Ik kwam een artikel tegen:

Geen gelopen koers

Als de weerman verder kijkt voorziet hij een warmer scenario. ,,De kou wordt teruggedrongen naar Rusland en er wordt zachte lucht aangevoerd’’, aldus Klaassen. ,,We kunnen concluderen dat Koning Winter zich weer gaat terugtrekken in december.’’

Tja, we zullen zien, het is nu iets kouder dan normaal met 's nachts soms wat vorst en de vooruitzichten zijn voorzichtig iets warmer.

30 november 2018

Na een paar koudere dagen met soms nachtvorst en droge zonnige dagen nu weer wat warmer en dagen met regen en wind.
Verwachting:

Update vandaag van Piet paulusma:

Ik kom vandaag 30 november met mijn definitieve wintervoorspelling. Morgen 1 december begint de meteorologische winter.

Zware winter
Ik ga uit van een zware winter die over het geheel genomen te koud wordt, mogelijk meer dan een graad afwijking van normaal. Onder een zware winter versta ik niet alleen de kou, maar ook de overlast die vaak zal voorkomen. Het zal overlast zijn door echt winterweer, ijzel, sneeuw en vorst. Ook stormweer en (veel) regen zullen voorkomen. Kortom een winter van extremen met regionaal soms grote verschillen. De wintermaanden zullen ook nog een paar (kortere) perioden met stabiel of stabieler weer afleveren.

Start in december
De winter zal zich in december al eens presenteren, niet alleen met koud weer, maar ook met sneeuw. Ik verwacht deze winter ook een periode met echt kwakkelend weer. Dit kan wel eens in januari zijn, maar dat durf ik niet met zekerheid aan te geven. Koning Winter zal ook in januari aanwezig zijn. Als het verloop van januari kwakkelend is zal februari voor fikse winterkou zorgen. De maanden januari en februari kunnen wat dat betreft ook gemakkelijk wisselen van weerbeeld of deels wisselen.

Opvallend:
We komen deze winter op schaatsen en voor een langere periode dan twee of drie dagen. En mogelijk ook meer dan een periode. Ik sluit niet uit dat wij deze winter plaatselijk wel eens in de buurt van de -20 graden gaan uitkomen als laagst gemeten temperatuur. Vaker dan 1 keer een sneeuwdek, dus een witte wereld. De totale neerslag in deze winter zal normaal of meer dan normaal zijn. Ook hier geldt dat het regionaal verschillend kan uitpakken.

Bron:Pietsweer

2 december 2018
Van Helga van Leur:
We hebben weer een #dagwarmterecord te pakken. Sinds het begin van de metingen werd het op 2 december nog nooit zo warm! (De Bilt had 12,8 staan in 1953)

1 Mei 2019
We hebben mooi weer gehad, als dit in de winter was gebeurd dan hadden we een strenge winter gehad.
Nu koel en wisselvallig met wat regen, maar het is nog veel te droog door de weinige regen wat er is gevallen de afgelopen 15 weken.

21 Juni 2019
Op naar de zomer, wintervoorspelling kwam dus niet uit