Wintervoorspelling 2018-2019
1 november | 17:22 uur   -   Laatste update 3 november | 21:12 uur

Elk jaar kom ik in oktober of begin november met mijn voorlopige wintervoorspelling. Ik ga uit van een zware winter met vaak overlast en te koud.

Eind november of op 1 december kom ik met mijn definitieve wintervoorspelling, op 1 december begint de meteorologische winter.

Zware winter
Ik ga uit van een zware winter die over het geheel genomen te koud wordt, mogelijk meer dan een graad afwijking van normaal. Onder een zware winter versta ik niet alleen de kou, maar ook de overlast die vaak zal voorkomen. Het zal overlast zijn door winterweer, ijzel, sneeuw en vorst. Ook stormweer en (veel) regen zullen voorkomen. Kortom een winter van extremen met regionaal soms grote verschillen. De wintermaanden zullen ook nog een paar (kortere) perioden met stabiel of stabieler weer afleveren.

Start in december
De winter zal in december al van start gaan. In december ook sneeuw. Januari kan wel eens kwakkelend verlopen. Maar koning Winter zal ook in januari aanwezig zijn. Als het verloop van januari kwakkelend is zal februari voor fikse winterkou zorgen. De maanden januari en februari kunnen wat dat betreft ook gemakkelijk wisselen van weerbeeld.

Opvallend:
We komen deze winter op schaatsen en voor een langere periode dan twee of drie dagen. En mogelijk ook meer dan een periode. Ik sluit niet uit dat wij deze winter plaatselijk wel eens in de buurt van de -20 graden gaan uitkomen als laagst gemeten temperatuur. Vaker dan 1 keer een sneeuwdek, dus een witte wereld. De totale neerslag in deze winter zal normaal of meer dan normaal zijn. Ook hier geldt dat het regionaal verschillend kan uitpakken.

© Piet Paulusma Bron https://www.pietsweer.nl/piets-blog/2018/wintervoorspelling-2018-2019/

 

15 november 2018
Tot zover was het te warm en te droog, wel een paar buitjes, maar nog steeds te weinig om het tekort aan te vullen.
Verwachting vanaf nu, nog steeds droog maar kouder met mogelijk nachtvorst.

 

21 november 2018
Ik kwam een artikel tegen:

Geen gelopen koers

Als de weerman verder kijkt voorziet hij een warmer scenario. ,,De kou wordt teruggedrongen naar Rusland en er wordt zachte lucht aangevoerd’’, aldus Klaassen. ,,We kunnen concluderen dat Koning Winter zich weer gaat terugtrekken in december.’’

Tja, we zullen zien, het is nu iets kouder dan normaal met 's nachts soms wat vorst en de vooruitzichten zijn voorzichtig iets warmer.

30 november 2018

Na een paar koudere dagen met soms nachtvorst en droge zonnige dagen nu weer wat warmer en dagen met regen en wind.

 

En 2 december was record warm in Nederland

12 december 2018
Na een kletsnatte weekend (42mm hier) en nog steeds te warm, de aankomende dagen iets frisser met misschien wat (natte) sneeuw zaterdag en wat nachtvorst, daarna weer wat warmer. Dus nog geen winter.

16 december 2018
Nog steeds net zoals mijn opmerking van 12 dec. Paar dagen met wat nachtvorst gehad, gisteren hier net wat boven het vriespunt overdag, aan  het einde van de nacht hier zo'n 2 cm sneeuw, bijna alles is weer weg en het wordt warmer.

16 januari 2019
Nog steeds te warm met geregeld grijze dagen en dagen met regen.
Maar het lijkt wat kouder te worden met vorst in de nacht en later misschien kans op sneeuw...

5 maart 2019

Na een koude periode met vorst in de nacht en overdag rond het vriespunt en wat sneeuw hadden we record warme dagen, veel zon en hier in het noorden 16 graden, het leek wel lente! Of in in zuiden wel zomer met bijna 20 graden.

Nu is het weer koeler, maar nog steeds iets te warm met regen en wind, soms zit er een dag bij met wat zon.